BárándBáránd község Hajdú-Bihar megyében Debrecentől 50km-re, Püspökladánytól 10km-re a 42-es főút mentén fekszik. A település jól megközelíthető közúton, de van saját vasútállomása illetve menetrend szerinti buszjárata is. Településünk szerencsés fekvése miatt a közelben található több város is, amelyet érdemes megnéznie a kirándulónak. Ilyenek például Hajdúszoboszló, Debrecen, Hortobágy, de 50km-re van az Ártándi határátkelő, ahonnan már csak egy lépés Nagyvárad. Településünk népessége kevesebb, mint 3000 fő. A Koroknai Porta a falu szélén fekszik, aszfaltos úton megközelíthető.

 Kis falunk látnivalókban is bővelkedik. Két templomunk van a központban, református (épült 1612-ben) és római katolikus (épült 1747-ben) is. A főtéren Nepomuki Szent János szobra található . Őt a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje is. A főtéren továbbá Szent István szobor, második világháborús emlékmű és Kossuth Lajos szobra is fellelhető. Bárándon van eltemetve Bem apó kocsisa, akinek sírja szabadon megtekinthető bárki számára. Több híres szülötte is van a településnek, például Körtvélyessy Magda (1919-2007) festőművész vagy Balassa Iván (1917-2002) néprajztudós, akinek nevét több intézmény viseli szülőfalujában.

A bárándi katolikus templom a református templom tornyából fényképezve A bárándi református templom

Báránd pezsgő kulturális élete is vonzerő a turisták számára. Kiállítások (pl. az ország legnagyobb írógép kiállítása) és kulturális rendezvények folyamatos helyszíne a Múltunk Háza, azonban tevékenykednek a faluban kézműves csoportok és néptánccsoport is. Ezek bemutatkoznak a különböző rendezvényeken és ünnepekkor (pl. karácsonyi betlehemi játék). Mindenképpen megemlítendő, hogy a falunak két Arany Páva díjas citerás csoportja is van. A Bárándi Kenyérfesztivál, Sárréti Pálinkaverseny, a Múltunk Háza karácsonyi ünnepsége, a Civilek éjszakája, a Majális, a Szüreti felvonulás, a Lovas találkozó már csak hab a tortán.

A Múltunk Háza faragott logója A Múltunk Háza állandó kiállítása, amely 113 db írógépből áll Szüreti felvonulás A Határtalan Néptánccsoport fellépése az I. Bárándi Kenyérfesztiválon

copyright © 2014. Koroknai Porta - Báránd. All rights reserved.